Je ziet vast wel eens een vacature voor mondhygiënist online voorbijkomen. Maar wat houdt dit werk eigenlijk precies in? Wat doet een mondhygiënist en hoe ziet een werkdag eruit? We nemen een kijkje in een dag van een mondhygiënist en wat je nodig hebt om dit beroep uit te oefenen.

De studie die nodig is bij een vacature mondhygiënist

Mondhygiënist is een hbo-opleiding van 4 jaar. Als je deze behaald hebt kan je al aan het werk bij een tandarts of andere praktijk gespecialiseerd op mondverzorging. Terwijl je ervaring opdoet in een praktijk als mondhygiënist kan je daarnaast perfect verder studeren. Zo kan je ervoor kiezen om door te studeren tot kindtandverzorger of mondzorgkunde. Daarnaast is het ook ruimte voor cursussen in de richting van tandheelkunde.

Werkzaamheden als mondhygiënist

Vaak als je de vacature voor mondhygiënist voorbij ziet komen heb je niet echt een idee waar deze persoon zich mee bezig houdt.  Een mondhygiënist doet namelijk veel meer dan zich bezighouden met de gezondheid van je mond. De werkzaamheden van een mondhygiënist bestaan namelijk uit:

  • Het helpen van de tandarts de mondsituatie in kaart te brengen, scant op tandheelkundige afwijkingen en stelt een behandelplan op;
  • Maken van foto’s, afdrukken en het doen van onderzoek naar bacteriën van het gebit;
  • Het geven van uitgebreide voorlichtingen over verschillende aandoeningen die voortkomen uit roken, eetgewoontes of gedrag als duimen.
  • Het geven van voorlichting over de mondverzorging in het algemeen. Van het geven van instructies voor poetsen tot welke hulpmiddelen te gebruiken (denk aan flossen, mondspoelingen of tandenstokers)
  • Vullen van kleine gaatjes als de tandarts daar opdracht toe geeft;
  • Het doen van fluoridebehandelingen en het aanbrengen van een laklaagje op tanden, polijsten en bleken.

Een dag van een mondhygiënist

Nu je weet wat er gevraagd wordt bij een vacature voor mondhygiënist kan je je nog afvragen hoe zo’n veelzijdige dag er dan uit ziet.  De werkdag is elke dag anders, dit komt voornamelijk door het verschil in patiënten. Elke patiënt is anders en daardoor is elke dag anders. Vaak hebben patiënten een algemene controle en weet je van tevoren niet wat je te wachten staat als mondhygiëniste. Op rustige dagen is en ruimte en tijd om gaatjes direct te vullen of om een polijstbehandeling direct uit te voeren. Voor grotere behandelingen wordt vaak een aparte afspraak gemaakt, deze zijn wel bekend in de agenda. Wat het werk als mondhygiënist zo leuk maakt is toch wel het contact met de patiënten. Vaak hebben patiënten het ‘enge’ moment met de tandarts al gehad dus iedereen die bij de mondhygiënist komt heeft de meeste zenuwen al los gelaten.

De volgende keer dat je een vacature voor mondhygiënist ziet weet je wat beter wat dit leuke vak inhoudt en misschien heeft het je wel enthousiast gemaakt om jezelf eens in deze functie te gaan verdiepen.