Het hebben van gezonde tanden is essentieel voor een goede mondhygiëne en algemene gezondheid. Naast een goede mondverzorging, kunnen supplementen een belangrijke rol spelen in het behoud van gezonde tanden. In dit artikel bespreken we enkele supplementen die kunnen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van je tanden.

  • Vitamine D

Vitamine D speelt een belangrijke rol in het behoud van sterke tanden. Deze vitamine helpt bij de opname van calcium en fosfor, die beide belangrijk zijn voor gezonde tanden. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Het wordt aanbevolen om dagelijks 600-800 IE vitamine D in te nemen, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

  • Calcium

Calcium is een van de belangrijkste mineralen voor gezonde tanden. Het helpt bij het opbouwen en behouden van sterke botten en tanden. Een tekort aan calcium kan leiden tot tandbederf en osteoporose. Het wordt aanbevolen om dagelijks 1000-1200 mg calcium in te nemen, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

  • Vitamine C

Vitamine C is een belangrijke antioxidant die helpt bij het bestrijden van ontstekingen in de mond en het tandvlees. Het helpt ook bij de productie van collageen, wat nodig is voor gezonde tanden en tandvlees. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot tandvleesaandoeningen en bloedend tandvlees. Het wordt aanbevolen om dagelijks 75-90 mg vitamine C in te nemen, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

  • Vitamine K2

Vitamine K2 is een belangrijke vitamine voor de opname van calcium in de botten en tanden. Het helpt bij het voorkomen van tandbederf en kan ook helpen bij het verminderen van tandsteen. Vitamine K2 is vooral te vinden in gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen. Het wordt aanbevolen om dagelijks 45-180 mcg vitamine K2 in te nemen, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

  • Magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor de gezondheid van de tanden. Het helpt bij het opbouwen van sterke botten en tanden en helpt ook bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Een tekort aan magnesium kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Het wordt aanbevolen om dagelijks 320-420 mg magnesium in te nemen, afhankelijk van leeftijd en geslacht.

  • Zink

Zink is een belangrijk mineraal voor de gezondheid van de tanden en het tandvlees. Zink supplementen helpt bij het bestrijden van bacteriën in de mond en kan ook helpen bij het verminderen van tandsteen. Een tekort aan zink kan leiden tot tandvleesaandoeningen en een slechte adem.