Het is een bekend feit dat tandartsen een aardig salaris verdienen. De onderliggende oorzaak hiervoor is dat er een aanhoudent tekorts is voor Nederlandse tandartsen. Vanuit de nederlandse zorgautoriteit zijn er maximale tarieven vastgesteld, dit wordt door de NZa uitgevoerd.Jaarlijks zit deze instantie samen om de tafel met alle landelijke beroepsverenigingen 

Verschil in opleidingsniveau

De tarieven die gerekend worden liggen ook aan het opleidingsniveau van de uitvoerende tandarts. Zo wordt er per behandeling gekeken naar wie de meest logische behandelaar is. Een mondhygiënist is bijvoorbeeld HBO geschoold en zal lagere tarieven hebben dan een tandarts, die op universitair niveau is opgeleid. Daarnaast is de opleiding tot tandarts een traject van 6 jaar. Zoals vele van ons weten kan studeren een dure hobby zijn en is dit ook zeker een factor voor de hoge kosten die een tandarts rekent. Als toevoeging hierop draagt een tandarts een aardige verantwoordelijkheid. Tandartsen blijven schaars waardoor de onderhandelingspositie hierbij nog een versterkt. 

 

Verschillen in prijzen

Zoals vermeld werd zijn er vanuit het NZa prijzen vastgesteld. De tandartstarieven die vastgesteld worden zijn onder te verdelen in categorieën. In deze categorieen bevinden zich weer onderdelen. Elk van deze onderdelen bevatten weer een code en kan één soort behandeling dus meerder codes bevatten. Wanneer een behandeling 250 euro of hoger is zal er in overleg met de tandarts een begroting opgesteld worden. Ook bepalen eventuele onkosten de prijzen van behandelingen. Een tandarts met een pand midden in de binnenstad zal gauw meer extra kosten rekenen. Voorbeeld van deze onkosten zijn:

 

  • Onderhoud
  • Instrumenten
  • reperatiekosten
  • handschoenen

 

Ben je nu opzoek naar een tandarts in Almere? Dan kun je altijd terecht bij YourDental voor al uw tandartsbehandelingen.