Heb je last van tonsilstones en wil je hier zo snel mogelijk van af? De oplossing is doorgaans eenvoudiger dan vaak wordt gedacht. Tonsilstones, amandelstenen genoemd in het Nederlands, zijn kleine brokjes van voedsel- en celresten, met een kern die vooral bestaat uit stinkende bacteriën.

Tonsilstones kunnen allerlei klachten veroorzaken, waarbij een slechte adem het meest voorkomt en voor veel mensen de meest vervelende klacht is. Een bekend probleem met tonsilstones, is dat veel mensen zelf niet doorhebben dat de brokjes een slechte adem veroorzaken.

De reukzin past zich snel aan op geuren van het lichaam, waaronder de slechte adem. Helaas geldt dit niet voor omstanders, die de vieze adem kunnen opmerken. Meestal kun je tonsilstones zonder tussenkomst van een specialist zelf behandelen.

Ontstaan en herkennen van tonsilstones

Tonsilstones groeien in de groeven van de amandelen. De keelamandelen zitten aan weerszijden van de keel en zijn nog net zichtbaar wanneer je in de spiegel in je mond kijkt. De groeven in de amandelen, ook wel crypten genoemd, zijn er voor gemaakt om bacteriën en andere ziekmakers op te vangen. In de crypten worden deze vervolgens onschadelijk gemaakt, om het spijsverteringskanaal en de luchtwegen te beschermen.

Helaas gaat dat niet altijd even goed, want de keelamandelen staan ook bekend als gevoelige klieren. In de crypten kunnen vrij snel cel- en voedselresten ophopen, vaak aangedikt met neusslijm.

Wanneer dit het geval is en het lichaam dit afval niet voldoende weet op te ruimen, kunnen bacteriën zich relatief ongestoord vestigen in de crypten. Ze groeien in een beschermlaag van afval en voeden zich hiermee, wat uiteindelijk leidt tot de vorming van amandelstenen. Deze brokjes zijn kleverig en enigszins verhard.

Herkenning tonsilstones

Lang niet iedereen met tonsilstones krijgt ook direct te maken met klachten. Veel mensen lopen maanden rond met de brokjes zonder dit op te merken. Toch is het niet ongewoon dat naar verloop van tijd klachten ontstaan. Voordat dit het geval is, zijn er vaak al één of meer amandelstenen losgekomen, die dan achterop de tong worden teruggevonden.

Klachten die gepaard kunnen gaan met de aanwezigheid van tonsilstones zijn:

 • Slechte adem (halitose), niet te verhelpen door de tanden te poetsen
 • Gevoel dat er iets in de keel vastzit
 • Metaalachtige smaak in de mond
 • Irritatie en/of lichte zwelling keel, soms gepaard met moeite met slikken
 • Oorpijn
 • Vaak andere mondproblemen

Soms is het bovendien mogelijk om met het blote oog kleine witte brokjes achterin de keel te zien. Dit zijn tonsilstones die uit de amandelcrypten steken.

Heb je gemerkt dat je last hebt van tonsilstones, dan is de eerste stap het verwijderen van deze klontjes.

Tonsilstones zelf verwijderen

Met behulp van enkele instrumenten is het eenvoudig om zelf tonsilstones te verwijderen. Probeer dit liever niet te doen met behulp van een vinger of wattenstaafje. Dit kan snel leiden tot beschadigingen of een kokhalsreflex.

De volgende hulpmiddelen zijn speciaal gemaakt voor het verwijderen van amandelstenen en veilig om thuis te gebruiken:

AE Dental Power Floss

De AE Dental Power Floss is een monddouche waarmee de tonsilstones uit de amandelcrypten gespoeld kunnen worden. Dit hulpmiddel is een betere optie dan elektrische monddouches, omdat je met de AE Dental Power Floss handmatig de kracht van de straal kunt bepalen.

Bij veel elektrische apparaten is de straal te hard, wat kan leiden tot irritaties en soms zelfs kokhalsreflexen.

Tonsilfresh Cupping Glass

Met de Tonsilfresh Cupping Glass kun je op een veilige manier de tonsilstones uit de amandelcrypten zuigen. Het kleine instrument bestaat uit een hol buisje met een afgerond uiteinde dat op de amandelen gezet kan worden.

Met het ballonnetje aan de andere zijde kunnen vervolgens de stukjes worden weggezogen. Spoel na gebruik de Tonsilfresh Cupping Glass door met Oxyd8 mondwater om hem te reinigen.

TonsilFresh Led Tool

Achterin de mond heb je beperkt licht en kan het dus lastig zijn om de amandelen te onderscheiden. Met je andere hand bijschijnen is mogelijk, maar nog makkelijker is een instrument met een ingebouwd lichtje.

De TonsilFresh Led Tool is zo’n instrument. Met het simpele staafje kun je de tonsilstones voorzichtig losduwen, terwijl het ingebouwde LED-lampje het eenvoudig maakt om te zien waar je moet zijn. Zo hoef je niet onnodig de amandelen te belasten, wat irritaties voorkomt.

AE Dental Tonsil Stone Removal tool

Met de AE Dental Tonsil Stone Removal tool kun je op een veilige manier voorzichtig de crypten ingaan om amandelstenen los te krijgen en verwijderen. Dit instrument bestaat uit een metalen staafje met een prettige grip. Aan het uiteinde zit een klein lusje waarmee de steentjes los kunnen worden gewipt.

In alle gevallen geldt dat het goed is om na het verwijderen de mond en keel na te spoelen met een goed mondwater. Kies niet voor bijtend mondwater op basis van alcohol, maar bijvoorbeeld voor Oxyd8 mondwater. Dit mondwater werkt op basis van actief zuurstof. Dit bijt niet, respecteert de balans in de mond en reinigt diep.

Preventie vorming nieuwe tonsilstones

Enkel het verwijderen van tonsilstones is doorgaans niet voldoende om de problemen op te lossen. Hoewel de klachten op korte termijn verdwijnen, is de kans op terugkeer van brokjes aanzienlijk.

Alleen door ook de oorzaak aan te pakken kan dit vermeden worden. Hoewel volledig voorkomen niet mogelijk is, zijn er diverse risicofactoren die geminimaliseerd kunnen worden.

Van de volgende risicofactoren is bekend dat ze kunnen bijdragen aan het ontstaan van amandelstenen:

 • Droge mond
 • Slechte mondhygiëne
 • Veel zuivel in dieet
 • Hoog koffie- en/of alcoholgebruik
 • Mondwater met alcohol
 • Verkoudheid of soortgelijke aandoening

Een droge mond kan verholpen worden door Dr Katz lozenges te nemen. Deze pastilles stimuleren de speekselproductie. Deze productie kan verder gestimuleerd worden door meerdere kleine maaltijden te eten, verspreid over de dag.

Ga een slechte mondhygiëne tegen door niet alleen de tanden te poetsen, maar ook te flossen/stoken, de tong te schrapen en mondwater te nemen. Kies voor een speciale tongschraper en gebruik niet de tandenborstel, die vaak niet voldoende reinigt en bovendien beschadigingen kan veroorzaken. Een goede optie is de Orabrush, die grondig reinigt maar de tong niet beschadigt.

Een neusverkoudheid is vooral een risicofactor die het probleem in een stroomversnelling kan brengen. Bij een neusverkoudheid wordt veel neusslijm geproduceerd dat via een verbinding met de keel in de amandelcrypten terecht kan komen. Hier vormt het zowel bescherming als voeding voor de bacteriën.

Snuit regelmatig de neus en gebruik hierna Californa Breath Sinus Drops, die de bacteriën effectief bestrijden via de neus.

Verwijder je alle tonsilstones en pak je de genoemde risicofactoren aan, dan is de kans op terugkeer van de steentjes