Een tandimplantaat is een soort titanium schroefje. Met dit schroefje vervang je de tandwortel, en wordt vervolgens in de kaak geplaatst. Op het tandimplantaat wordt een kroon, een brug of bijvoorbeeld een kunstgebit geplaatst. Het is een blijvende oplossing en de implantaten zijn niet te onderscheiden van een echte tanden of kiezen. In dit blog geven we meer informatie over implantaten en de voordelen ervan.

 

De voordelen van het ‘titanium schroefje’

Een tandimplantaat is een goede oplossing als jij een tand moet vervangen. Ook kunnen er meerdere tanden worden vervangen of zelfs het hele gebit. Als je je hele gebit wilt vervangen is de mogelijkheid van een vaste prothese of uitneembare prothese een oplossing.

Speciaal voor jou zetten wij de voordelen van implantaten op een rijtje.

  • De tanden en kiezen die op het implantaat zitten zijn niet te onderscheiden van echte tanden of kiezen.
  • Als jij je implantaten goed onderhoudt kunnen ze zelfs tientallen jaren mee
  • Een tandimplantaat voelt aan als uw eigen tanden

 

Al met al is het een praktische en blijvende oplossing, en het ziet er ook nog mooi uit.

De voorwaarden van het plaatsen van tandimplantaten

Wanneer het kaakbot is uitgegroeid (na 18 jaar) kan er in principe bij iedereen implantaten worden geplaatst. Wel brengt het nog een aantal voorwaarden met zich mee  waar we jou graag over willen informeren. Er moet ten eerste voldoende kaakbot aanwezig zijn omdat het implantaat daar aan moet vastgroeien. Het goed functioneren van een implantaat hangt af van factoren. Als er nog eigen tanden of kiezen aanwezig zijn in je mond moet het tandvlees gezond zijn. Of het moet door andere behandelingen weer gezond kunnen worden gemaakt. Het is van belang dat de patiënt de implantaten goed onderhoudt. Je moet zorgen voor een goede mondhygiëne.  

 

Onderhouden van tandimplantaten

Nu weten we dus dat mondhygiëne erg belangrijk is voor het succesvol functioneren van de implantaten. Maar hoe zorg je hiervoor? Laat je ten eerste regelmatig controleren. Het advies dat meestal wordt gegeven is elke 3 tot 6 maanden. Er zijn verschillende type implantaten die ieder een andere verzorging nodig heeft. Vraag dus je tandarts voor de mogelijkheden. Wel zijn er een aantal algemene verzorgingstips. Er is speciale tandpasta voor implantaten. Dit is tandpasta zonder fluoride en schuurmiddelen. Het blijkt dat deze middelen ervoor kunnen zorgen dat het laagje van de titanium schroef wordt aangetast. Vervolgens kan dit weer leiden tot ontstekingen. Kies voor een tandenborstel die overal makkelijk bij komt. Je hebt voor tandimplantaten zelfs speciale tandenborstels die elk hoekje en randje mee pakken. Behandel de implantaten zoals je je eigen tanden zou behandelen. Neem wat extra tijd voor de hoekjes waarbij de implantaat in contact komt met het tandvlees. Als je het goed verzorgt kunnen de implantaten misschien wel een levenlang mee.