Een zorgverzekering vinden die bij je past en ook binnen je budget zit kan een lastige keuze zijn. Er zijn tegenwoordig veel zorgverzekeraars die verschillende pakketten aanbieden in verschillende prijsklassen. Om de juiste keuze te maken bij het overstappen tussen 12 november en 31 december lees je hier hoe je het beste een zorgverzekering kan kiezen en hoe je daar het beste op kan besparen.

Een basisverzekering

Wanneer je in Nederland woont of werkt, is het verplicht om een basisverzekering te hebben. Een basisverzekering is bij elke zorgaanbieder hetzelfde omdat dit is vastgesteld door de overheid. Wanneer je een kind hebt onder de 18 jaar wordt deze automatisch meeverzekerd bij het basispakket wat jij hebt afgesloten bij je verzekeraar. De overheid heeft wettelijk ingesteld dat een verzekeraar je niet mag weigeren en altijd moet accepteren wanneer jij een basisverzekering wilt afsluiten.

Aanvullende zorgverzekering

Wanneer je extra zorg nodig hebt dat niet in de basisverzekering zit, kan je er voor kiezen om er een aanvullende zorgverzekering bij te nemen. In Nederland is zo’n aanvullende zorgverzekering niet verplicht, dus als jij geen extra zorg nodig hebt is het verstandig om ook geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Weet welke zorg je nodig hebt

Wanneer je gaat kijken naar een nieuwe zorgverzekering is het verstandig om na te gaan welke zorg je nodig hebt in het nieuwe jaar. Heb jij bijvoorbeeld geen fysiotherapie nodig gehad in het afgelopen jaar en ben je ook niet van plan om jouw sportactiviteiten te veranderen, dan is het niet verstandig om fysiotherapie mee te nemen in een aanvullende verzekering. Veel mensen hebben een aanvullende tandartsverzekering maar als je van je zelf weet dat je je gebit goed verzorgd en bijna nooit een behandeling hoeft kan je daar flink geld op besparen. Wanneer je dus gaat kijken voor een zorgverzekering is het belangrijk om te kijken naar welke zorg je de afgelopen jaren nodig gehad hebt en welke zorg je het aankomend jaar nodig denkt te hebben.

Bespaar door het verhogen van je eigen risico

Je kan je maandelijkse premie verlagen door een hoger eigen risico in te stellen. Je bent verplicht om in 2018 een eigen risico van 385 euro te betalen, maar als jij weinig tot geen zorg nodig hebt kan je dit bedrag verhogen tot maximaal 885 euro. Wanneer je voor een hoog eigen risico kiest, moet je beseffen dat je dat eigen risico ook moet betalen wanneer je de zorg wel nodig hebt, zorg dus altijd dat je dat bedrag beschikbaar hebt mocht je een keer zorg nodig hebben.

Vergelijk je zorgverzekering

Wanneer jij alles op een rijtje hebt gezet met welke zorg je wel en welke zorg je niet hebt, kan het verstandig zijn om je zorgverzekering te vergelijken. Zo kan je makkelijk zien wat je kan besparen op je zorgverzekering doordat de goedkoopste premie bovenaan komt te staan. Je zorgverzekering wordt niet alleen vergeleken op prijs, maar ook op kwaliteit, hierdoor weet je zeker dat je de beste zorgverzekering in 2019 krijgt die bij je past.

 

Uitvaartverzekering van monuta of dela

Naast een zorgverzekering zijn er nog tal van andere verzekeringen die je kan afsluiten, denk bijvoorbeeld aan een uitvaartverzekering. Met zo’n uitvaartverzekering laat je nabestaanden niet voor hele hoge kosten staan voor een begrafenis of crematie. Bekende verzekeringen zijn monuta en dela.