Het is natuurlijk bij iedereen zo dat hij of zij graag zijn eigen tanden en kiezen behoudt. Toch ontkom je er vaak niet aan en zal je moeten overgaan tot het aanschaffen van een kunstgebit. Er is tegenwoordig zeer veel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een volledige prothese nemen, een gedeeltelijk kunstgebit of klikgebit. Voor iedereen heeft men tegenwoordig wel een passende oplossing. Toch is wel of geen kunstgebit nemen voor veel personen een moeilijke beslissing. Vaak wordt de knoop pas doorgehakt na soms vele jaren van pijn en andere ongemakken. Dan wordt er vaak besloten een kunstgebit te nemen. Zij die er uiteindelijk wel voor kiezen, zijn over het algemeen, na de ingreep voor een kunstgebit, tevreden en opgelucht.

Een volledige prothese of kunstgebit

Wanneer alle tanden en kiezen zijn getrokken, wordt er vaak een kunstgebit geplaatst. Omdat het kunstgebit los in de mond ligt, hoort het bij de uitneembare voorzieningen. In Nederland zijn ruim 3 miljoen personen die een kunstgebit hebben. Hij kan worden gemaakt door de tandarts, een tandprotheticus of een klinisch prothese technicus. Het kunstgebit wordt in de mond vastgehouden door het speeksellaagje tussen de prothese en je tandvlees. Het moet goed in de mond passen om zo min mogelijk problemen te hebben. Wanneer er problemen zijn, is dat vaak met het ondergebit, omdat daar het draagvlak van de kaak veel kleiner is.

Klikgebit

Om een gebit goed in de mond vast te houden, kan gebruik worden gemaakt van een klikgebit. Daarvoor worden bijvoorbeeld in de onderkaak implantaten geplaatst. Daarop wordt dan het ondergebit vastgemaakt. Hierdoor wordt wel bereikt dat ook het ondergebit vast komt te zitten.

Waarom een kunstgebit?

Een kunstgebit is mooi. Omdat er tegenwoordig goede technieken zijn, kunnen de kunstgebitten vaak niet van je eigen tanden worden onderscheiden. Je glimlach zal ervan opknappen, omdat je nu een mooie uitstraling hebt als je lacht.

Het kunstgebit kan ook worden gecombineerd met je eigen tanden en kiezen. Er kan worden gekozen voor een gedeeltelijk kunstgebit waarbij alleen de slechte tanden worden getrokken.

Wanneer je last hebt van een zeer klein draagvalk in de onderkaak kun je kiezen voor een klikgebit. Hierdoor zal het stevig in je mond zitten.

Vind je het nog steeds lastig? Logisch! Laat je professioneel informeren en adviseren door Volgers, een tandprothetische praktijk met jarenlang ervaring.