Er zijn diverse anticonceptiemethoden mogelijk. Het kan met behulp van bijvoorbeeld een anticonceptiepil of pleister, maar ook met een ring of spuitje. Er zijn echter ook vrouwen die een spiraal laten plaatsen; een ankertje van plastic of koper dat in de baarmoeder geplaatst wordt. Het plaatsen van een spiraal heeft meerdere voordelen ten opzichte van andere varianten van anticonceptie. Met een spiraaltje is de kans dat een vrouw zwanger wordt erg klein, maar zodra deze wordt verwijderd is dat wel weer snel mogelijk. Als we het hebben over een spiraal, dan zijn er twee diverse soorten te benoemen, namelijk een hormoonspiraal of een koperspiraal.

Gemiddelde werking tussen de vijf en tien jaar

Een koperspiraal staat bekend als erg betrouwbaar, maar het nadeel van deze spiraal is echter wel dat vrouwen door deze spiraal vak te maken kunnen krijgen met een hevige menstruatie nadat deze spiraal is ingebracht. Gemiddeld genomen werkt deze spiraal tussen de vijf en tien jaar. Daarna kun je deze laten verwijderen en een nieuwe laten plaatsen. Het hormoonspiraal is ook zeer betrouwbaar en een extra voordeel is dat de menstruatie met deze spiraal vaak helemaal verdwijnen. De spiraal werkt maximaal vijf jaar, dan is ook deze aan vervanging toe.

Een spiraal plaatsen houdt in dat een dokter een ankertje van kunststof die tussen de 24 en 36 millimeter lang is wordt geplaatst in de baarmoeder. Twee draadjes van het spiraaltje hangen uit de baarmoedermond en zorgen voor stevigheid, maar hebben vooral een functie als de spiraal verwijderd wordt. Het plaatsen van een spiraal is een manier om als vrouw niet zwanger te kunnen worden. Vrij snel na de verwijdering van het spiraal kan dit weer wel. Dat is een van de voornaamste redenen waarom vrouwen voor een spiraal kiezen.

Spiraal werkt meteen na het inbrengen

Een koperspiraal laten plaatsen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt wordt gemaakt, waardoor een bevruchte eicel zich niet kan innestelen. Bovendien worden de zaadcellen die binnenkomen in de baarmoeder onvruchtbaar gemaakt. Een spiraal is direct na de plaatsing werkzaam. Een hormoonspiraal is een spiraal dat progestageen afgeeft. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies ongeschikt gemaakt wordt om zwanger te kunnen raken. Daarnaast wordt het slijm van de baarmoedermond minder goed toegankelijk voor zaadcellen. Een hormoonspiraal wordt doorgaans geplaatst tijdens de menstruatie. Ook deze spiraal is meteen na plaatsing werkzaam.

Spiraal laat je plaatsen door de huisarts of in het ziekenhuis

In principe kan elke vrouw een spiraaltje laten plaatsen. Enkel de keuze voor een koperspiraal of een hormoonspiraal is afhankelijk van een aantal factoren. Een koperspiraal wordt afgeraden bij vrouwen die al een behoorlijk heftige menstruatie met veel bloedverlies hebben. En een hormoonspiraal is geen goede optie voor vrouwen met een leverziekte

Doet een spiraaltje plaatsen pijn? Veel vrouwen vragen zich dit af. De ervaring en onderzoek leert dat pijn niet aan de orde is bij het plaatsen van een spiraaltje. Alvorens de plaatsing wordt wel gecontroleerd of er geen ontsteking is aan de vagina, de baarmoeder of aan de eierstokken. Uiteraard breng je niet zelf het spiraal in, dit doet de huisarts voor je of dit laat je in het ziekenhuis doen. Dat geldt uiteraard ook voor het verwijderen van het spiraal. Het spiraaltje wordt overigens in negen van de tien gevallen tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht. Je bent dan verzekerd van het feit dat je niet zwanger kunt raken vanaf het moment dat het ingebracht is. Heeft een spiraaltje nadelen? De meeste vragen ervaren als grote nadeel het verhevigen van de menstruatie. Echter geldt voor sommige vrouwen het voordeel dat de menstruatie volledig uitblijft.