Velen willen tegenwoordig hun tanden er witter en frisser uit laten zien. Er zijn verschillende methodes om je tanden te laten bleken. Want een stralende witte lach, dat wilt toch iedereen? Helaas is het ene gebit de andere niet en is dit niet voor iedereen weggelegd. In deze blog zal er meer informatie worden gegeven over het bleken van je tanden en het voorkomen van tandverkleuring.

Tandverkleuring

Iedereen heeft een ander gebit. De één is dan ook gevoeliger voor tandverkleuring dan de ander. Je voedingspatroon is een belangrijke factor. Dranken zoals koffie en rode wijn zorgen voor aanslag op de tanden. De laag tandbeen die daar zit zal dan gaan groeien, wat zorgt voor de gele kleur. Je tanden zijn dus opgebouwd uit twee aspecten, tandbeen en glazuur. De tandbeen beïnvloed de kleur van je tanden. Tandverkleuring komt ook voor bij ouderdom. Als je ouder wordt, worden je tanden ook geler. De grootste boosdoener voor het verkleuren van tanden is toch wel roken. Laat die sigaret dus liggen of laat je helpen door een online stoppen met roken  coach.

Kun jij je tanden laten bleken?

Als jij je tanden wilt laten bleken moet je je van te voren goed laten informeren. Niet elk gebit is geschikt. Bijvoorbeeld als je last hebt van een glazuurafwijking, dan is een bleekbehandeling niet voor jou weggelegd. Heb je kronen of vullingen? Deze zullen dan niet bleken met de behandeling. Het is wel mogelijk om je kronen of vullingen aan te laten passen of eventueel te laten vernieuwen. Uw tandarts kan hier naar gaan kijken. Je laat dan de kronen of vullingen na de bleekbehandeling vervangen. Bleken is niet schadelijk voor je gebit, mits de juiste producten worden gebruikt en de juiste toepassing daarvan.

Bleekbehandeling

Een bleekbehandeling begint met het maken van afdrukken van je gebit. Na de afdruk worden de zogenaamde bleekmallen gemaakt, dit gebeurd in een tandtechnisch labaratorium. Bleekmallen zijn voorgevulde bitjes die je bijvoorbeeld alleen bij het slapen in doet. In deze bleekmallen zit een bleekgel waardoor je tanden witter worden.  Het resultaat hangt af van je eigen gebit en de oorzaak van de verkleuring van je tanden. Je ziet gemiddeld na 7 tot 10 nachten al resultaat. Helaas is dit resultaat niet voor altijd aangezien tanden door de jaren heen weer kunnen gaan verkleuren. Een herhaalbehandeling is echter wel minder werk. Je kunt namelijk dezelfde bleekmallen gebruiken en je hoeft alleen wat bleekmateriaal aan te schaffen. Het is verstandig om voor een herhaalbehandeling je gebit te laten reinigen.