Een verstandskies trekken of een kies trekken is voor veel mensen een nachtmerrie. Het is ook geen bijzonder prettig idee dat een tandarts in je mond rond zit te peuteren met zo’n mesje en een tang en dan vervolgens een volledige tand eruit trekt. Om deze angst een beetje te verhelpen, is het mogelijk om je iets meer in te lezen in het laten trekken van je tanden. Het is immers minder eng als je weet wat er precies gaat gebeuren. Dat, of je wordt er juist banger van. Ik hoop dat het eerste het geval is.

Afhankelijk van of de verstandskiezen in de bovenkaak of de verstandskiezen in de onderkaak worden getrokken, moet je naar de tandarts of naar de kaakchirurg. De verstandskiezen in de bovenkaak zitten minder stevig in het bot, aangezien de bovenkaak poreuzer is. Dit betekent dat de verstandskiezen in de bovenkiezen minder stevig in het bot zitten, wat betekent dat het makkelijker is om de verstandskiezen in de bovenkaak te verwijderen. Om die reden kan ook de tandarts ingeschakeld worden om de verstandskiezen in de bovenkaak te verwijderen. Deze afspraak plaatsen bij de tandarts is vaak handiger, omdat de tandarts doorgaans minder lange wachttijden heeft. De onderkaak is steviger en de onderkaak bevat minder poreus bot. Hierdoor zitten de verstandskiezen in de onderkaak minder stevig vast en zijn er meer gereedschappen nodig om de verstandskiezen in de onderkaak goed te verwijderen.

Vervolgens wordt de verdoving toegepast. Vaak is deze slechts plaatselijk, wat misschien jammer gevonden wordt door de meeste mensen. Ter controle worden er drie naalden in je mond gestoken. Deze zullen waarschijnlijk slechts even pijn doen.


Dan begint het trekken zelf. Soms is alleen trekken aan de verstandskies genoeg, maar vaak moet er nog gesneden en geboord worden om de kies goed uit de onderkaak te krijgen. Hoewel je geen directe pijn voelt, voel je vaak wel een grote druk op je kaak. Dit duurt meestal niet langer dan 20 minuten. Als dan de kies is getrokken, is het aan te raden om even te blijven zitten in de stoel totdat je je weer wat beter voelt. Het is ook zeker aan te raden om iemand te vragen je op te halen.